Microsoft Standartları

Bir süredir pek çok sunucu yöneticisinin Hotmail ile başı dertte. Problem klasikleşen Hotmail’e e-posta gönderiminde yaşanan problem değil.
Tam tersine Hotmail’e başarıyla e-posta gönderebilirken, Eylül ayının son günlerinden itibaren önce bazı alan adlarımıza daha sonra da kademe kademe tüm alan adı ve sunucularımıza yayılan bir problem olduğunu gördük
Log incelemesi yapıldığında Hotmail’den herhangi bir e-posta gelmediğini gördük. Ve sorunun düzeltilmesi için Hotmail ile yazışmalara geçtik.
Birkaç haftalık yazışmalardan sonra ancak teknik bilgisi yetersiz olan 1. seviye destek ekibinden gerçek anlamda destek alabileceğimizi sandığımız teknik ekibe ulaşabildik.
Ancak ne sorunun neden yaşandığı konusunda ne de problemi nasıl aşabileceğimiz konusunda bir öneri alamadık. Sanki tüm destek ve teknik ekipleri ağız birliği etmişcesine sus-pus oturuyorlardı.
Bu zaman aralığında da sorunun çözümü için internette uzun araştırmalar yaptık fakat problemin oldukça yeni ve tüm dünyada eş zamanlı olarak yaşanması nedeniyle konunun çözümü de yeni yeni internette yayılmaya başladı.
Bu araştırmalar neticesinde problemin Hotmail ve diğer Microsoft mail servislerinin RFC standartlarının dışına çıkarak Eylül ayı sonundan itibaren e-postalarını göndermeleri olduğunu tespit ettik.
Microsoft’un standart dışına çıkması ilk kez yaşanan bir sorun değil. Microsoft yıllardır Internet Explorer üzerinde W3C standartlarına uymayarak diğer browser oyuncularını (Netscape, Firefox, Opera, Google Chrome vb.) devre dışı bırakmaya çalışmıştı.
Qmail yazılımı dünyanın en çok kullanılan MTA’lerinden biri. Ve problem sanki Qmail’in kodları incelenmiş de “Ne yapsak da Qmail kullanıcılarına bir zorluk çıkarsak?” denilmiş gibi duruyor. Ben şahsen bu olayın kasıtlı olarak düzenlenmiş bir durum olduğunu düşünüyorum. Öyle bir durum yaratılmış ki ortada ne log var, log olmayınca da sorun tespiti çok zor. Ve dolayısıyla çözüm de olamıyor.
Siz de benzer bir problem yaşıyorsanız aşağıdaki adreste yazılan düzenlemeleri yaparak sorunu giderebilirsiniz:
http://www.syslogs.org/2009/10/hotmail-ve-bare-lf/

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

  1. Bir WordPress yorumcusu avatarı

    Merhaba, bu bir yorumdur.
    Yorum moderasyonuna başlamak, düzenlemek ve silmek için lütfen yönetim panelindeki yorumlar bölümünü ziyaret edin.
    Yorumcuların avatarları Gravatar üzerinden gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir