Tasarımcılar İçin WordPress

90’larda web sitesi yapmak/yaptırmak çok kolay değildi. Site açmak için çok emek gerekiyordu. Üstelik yapılan sitenin sürekli güncellenmesi bile başlı başına bir dertti.

Blogger blog devrimini başlatarak herkesin kolayca site açabileceğini göstermişti.

WordPress, Joomla ve Drupal gibi CMS’ler işi daha ileri noktaya taşıdı. Tamamen ücretsiz platformlar üzerinde yapılabilecek işleri geliştirdiler.

Artık her sitedeki temel işlemleri geliştirmek için harcanan süreler, başka alanlara kaydı ve böylece eskisinden çok daha fazla işlevi olan, başka platformlarla haberleşebilen sistemler hayatımıza girdi.

Hatta öyle ki pek çok web tasarımcısı, kartvizitine wordpress tasarımcısı yazmaya başladı. Gerçekten de WordPress çoğu zaman yazılım bilgisi olmadan web tasarımı yapmaya olanak sağlıyordu.

Daha önce Yazılımcılar açısından baktığımız WordPress’e bugün de tasarımcı gözüyle bakacağız.

Ücretsiz Hazır Temalar: Projedeki beklentiler çok yüksek değilse bir WordPress kurulumu üzerindeki basit ücretsiz temalarla çözüm üretmek mümkün olabiliyor. Gerektiğinde hazır tema üzerinden düzenlemelere gidilebiliyor.

Ücretli Hazır Temalar: Projede daha üst bir tasarım beklentisi ya da özgün bir çalışma isteniyorsa, WordPress teması geliştirip satan pek çok internet sitesi mevcut.

Tema Geliştirip Satmak: WordPress tasarımcısı olarak mutlaka bir web projesi içinde yer alıp kazanmanız gerekmiyor. Hali hazırda wordpress teması satan bir siteye yaptığınız tasarımları gösterip, bu sitelerin ziyaretçilerine tasarımlarınızı satabilmeniz mümkün. Hem de tüm dünyaya!

Alt Tema Özelliği: WordPress herhangi bir temanın özelliklerini birebir kopyalayan alt tema özelliğini destekliyor. Örneğin A temasının birebir aynısı olsun ama post sayfası şöyle olsun diye bir isteğiniz var. Bunun için geliştirdiğiniz temayı A temasının alt teması olarak göstermeniz yetiyor.

Bundan sonra WordPress’e değişen dosyaları alt temanızda belirtmeniz gerekiyor. Değişiklik olmayan sayfalar için WordPress otomatik olarak A temasından gerekli kısmı gösterebiliyor.

Kolay Anlaşılabilirlik: WordPress, kod ve tasarımı olabildiğinde birbirinden ayırmış şekilde geliyor. Birkaç saatlik temel programlama dersi almış bir tasarımcı bile tema içinde neyin ne olduğunu rahatlıkla görebiliyor.

Tasarım Değişikliğinde Kolaylık: Kolay anlaşılabilirlik başlığı altında da belirttiğimiz üzere, kod ve tasarım birbirinden ayrı olduğu ve temel işlevler sabit kaldığı için bir tasarımdan diğerine geçmek ya da var olan üzerinde değişiklik yapmak çok daha kolay.

Yazılımcı Olmadan da Olur: Daha önce belirttiğimiz gibi çok geniş özellikli bir projeden bahsetmiyorsak, proejeyi tasarımcı olarak tamamlayabiliyorsunuz. Olur da halledemediğiniz bir nokta olursa da WordPress Geliştiricisi bulmak mümkün. WordPress genel bir sistem olduğu için geliştiriciyi projenin belli noktalarında kullanabiliyorsunuz.

WordPress’in geniş eklenti havuzu sayesinde pek çok temel işlevi kod yazdırmadan halledebilmeniz mümkün.

Sonuç: Yazılımda olduğu gibi tasarımcı olarak da WordPress zamandan kazandırabiliyor. Tasarıma istediğiniz anda ve ölçüde müdahele olanağınız bulunuyor. Bir miktar temel programlama bilgisi ile bir tema içinde ne işlem yapıldığı konusunda fikir sahibi olabiliyorsunuz.

Küçük ya da düşük bütçeli projelerde hazır temalar ve eklentiler kullanarak hızlıca çözüme gitmeniz mümkün.

Müşteri ile birebir irtibat içinde olmayı sevmiyorsanız, kendi tasarım anlayışınıza uygun temalar hazırlayıp bu temaları satarak kazanç elde etmeniz mümkün.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı: