Kablosuz Ağlarda Yavaşlama Sorunu

Kablosuz bağlantı kısaca Wireless olarak ifade ettiğimiz bağlantı çeşitleri gün geçtikte artıyor. Bugün kullandığımız kablosuz bağlantı cihazlarının çoğu 2.4 GHZ bandını kullanmakta. Kablosuz internet gibi günlük hayatımızda çok sık kullandığımız telsiz telefonların da 2.4 GHz bandını kullandığını da göz ardı etmeyelim.

Özellikle kablosuz bağlantıların yoğun olarak kullanıldığı bölgelerde bazı performans sorunları yaşanabiliyor.

Problemi daha doğru algılayabilmek için işin biraz tekniğine bakmamız gerekiyor:

Kablosuz 2.4 Ghz bant genişliği – ki MHz cinsinden 2400 Mhz eder – olarak ifade ettiğimiz aralık aslında 2400 Mhz – 2499 Mhz arasında kalan aralığı ifade etmektedir.

2.4 Ghz olarak geçen tüm cihazlar bu aralık içinde kendisinin kullanacağı bir aralık seçer ve bunu kullanırlar. Bu aralıklara Channel (Kanal) adı verilmiştir.

1. Kanal 2412 MHz’dedir ve bunu takiben her 5 Mhz’de bir kanal vardır. IEEE Toplam kanal sayısını 11 olarak belirlemiştir.

Böylece teorik olarak aynı anda en çok 11 adet cihaz çalışabilir. Kablosuz modemlerin kapsama alanlarının 100-300 metre arasında olduğunu düşünürsek bu büyük bir problem olmayabilir.

Bu bölgede 12. cihaz çalışmaya kalktığında ise problem çıkacaktır. Bu da genellikle aşırı yavaşlık olarak tespit edilebilir.

Cihazların bir çoğu otomatik olarak boş bir kanal seçmeye göre yapılmıştır. Ancak bazı durumlarda cihazlar aynı kanalı kullanmaya çalışabilir. Böyle bir durumda kullanılan cihazın ayarlarından kanal değişikliği yapılarak sorun çözülebilir.

Not: WLAN çalışma prensipleri hakkında detaylı bilgi için: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels


Yayımlandı

kategorisi

yazarı: