Google Maps ve Yönlendirmeleri

01.08.2011 tarihli Sabah gazetesinde Google Haritalarının yol tarifi fonksiyonu ile ilgili ilginç bir haber çıktı:

Google Maps, ismiyle verilen hizmet kapsamında Tayvan-Çin arası yol tarifi istendiğinde Büyük Okyanus’un 165 kilometrelik bölümünün yüzerek geçilmesi isteniyor. Çin-Amerika arası yol tarifi istendiğindeGoogle Maps 6 bin 243 kilometrelik mesafeyi kullanıcılarına kano ile geçmelerini önerirken, 782 kilometrelik Çin-Japonya arasının Jet Ski ile geçilmesini istiyor.

Google’nin ticari olmayan kullanım için ücretsiz olarak sağlanan bir haritalama uygulama hizmeti olan Google Maps’ın dünyanın her yerinden kullanıcısı bulunuyor. Özellikle ilk defa bir şehre veya ülkeye gidecek olanların gerçek zamanlı uydu görüntüleriyle hizmet vermesi nedeniyle ilk tercihleri arasında yer alıyor. Google’nin Google Ride Finder, Google Transit d’hil olmak üzere pek çok harita tabanlıhizmetlerinde Google Maps APl’sı kullanılıyor. Dünyada birçok ülke içinde yürüyerek, araba ya da toplu taşıma ve seyahat için sokak harita, rota planlayıcısı sunuyor. Ancak ülkeler arası vermiş olduğu ilginç tarifler kullanıcıları şaşırtıyor.

Teknoloji Uzmanı HT Bilişim Eğitim Danışmanlık Yetkilisi Hakan Topuzoğlu, iş seyahati için Google Maps’ten yardım almaya çalıştığını ancak gördüğü manzaranın kendisini çok şaşırttığını söyledi.
Tayvan ile Çin arası mesafeyi Büyük Okyanus’u yüzerek geçin şeklindeki yol tarifini görünce kendisinin şaka sitesine yönlendirildiğini zannettiğini belirten Topuzoğlu, sayfayı yenileyip işlemleri tekrar yapınca gerçekten böyle bir yol tarifi verildiğini anladığını söyledi.

Google haritalarının bir özelliği de navigasyon özelliği. Varış ve kalkış noktalarını verdiğinizde elindeki bilgiler ışığında size en uygun yolu tarif edebiliyor.

Haberde verdiği üzere özellikle deniz aşırı hatlarda hele feribot gibi bilgiler girilmediyse ilginç sonuçlar alınabiliyor. Çin ve Tayvan arasındaki yol tarifi birkaç hafta önce internette dolaşmaya başlamıştı. Bu tariften birkaç hafta önce de benim başıma benzer bir durum geldi.

Edirne Merkez’den, yine Edirne’nin Yunanistan sınırında Ege’ye kıyısı olan Enez’e gitmek için yola koyulduk. Keşan’a kadar bildiğimiz yoldan geldik fakat bu noktada yaklaşık 10 km daha kısa bir yol gideceğimizi söyleyen Google’a uyarak Keşan içinden değil, İpsala yolu üzerinden gösterdiği güzergahtan gittik.

İpsala’ya gelmeden hemen önce yine devlet yolu olarak gösterilen bir yola giriş yaptık. Başta yol fena değildi ancak bir köy çıkışında yönlediğimiz yolun stabilize bir yol olduğunu öğrenmek durumunda kaldık.

Meğer haritada ve tabelada devlet yolu olarak gözüken yolun yaklaşık 20 km’lik bir bölümü stabilize yol şeklindeymiş. Enez’e 10 km kalana kadar bu yoldan geldik ve sonrasında gayet güzel, yeni dökülmüş bir asfalta çıkarak Enez’e giriş yaptık.  Netice olarak haritaya işlevini yerine getirdi ancak aradaki stabilize yolu hesaba katmadığından, Google Maps’teki hesap çarşıya uymadı.

Yine kör topal da olsa Google maps bize yardımcı oldu.

Birkaç hafta önce İstanbul içinde güzergah testleri yaparken, Kadıköy-Büyükada’ya nasıl bir rota vereceğini denedim.

Sonuç haberdekinden bile trajikomikti. Kadıköy’den Edirne’ye doğru gitmemiz, sonra Bulgaristan’a geçmemiz, Varna limanından feribotla Ukrayna’nın Odessa limanına, oradan da Kocaeli-Derince limanına gitmemiz gerektiği söyleniyordu. Üstelik Google bizi Kocaeli-Derince limanında yarı yolda bırakıyordu…

Olayı biraz irdelersek, Google Maps’te İstanbul şehir içi taşıma güzergahlarına ait veriler olmadığından Google bir yol tarifi çıkaramıyor ve bulabildiği en yakın çıkışı – tank bize çıkışı göster misali – bulmaya çalışıyordu.

Benzer bir yolculuk önerme sistemi de İETT‘nin “Nasıl giderim?” uygulamasında gözler önüne çıkıyor. Bu uygulama Google kadar absürd sonuçlar vermese de bazen anlamsız sonuçları bize önerebiliyor.

Netice olarak bu tip teknolojileri kullanmamız için bir sorun olmadığını ama verdiği önermelere körü körüne inanmamız, o bilgiyi bir de kendi süzgeçlerimizden geçirdikten sonra kullanmamız gerektiğini çıkarabiliriz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı: