Google’daki Değişim Dalgaları

Google+

Önceki günkü yazımda belirttiğim gibi Google birçok servisinin arayüzünde değişiklikler yaptı.  Bunun ilk işaretini perşembe günü Gmail’in arayüzündeki ufak değişiklikle birlikte görmüştük.

Ancak değişim sadece görsel olarak değil başka önemli değişiklikler de var. Google, Google+ adında yeni bir servisi başlatarak sosyal medyadaki üçüncü denemesini hayata geçirdi. Google+ daha birkaç günlük bir servis olmasına rağmen yoğun ilgi görüyor. Daha önce Google Buzz ve Google Wave ile istediği başarıyı yakalayamayan Google, bu sefer dersini fazlasıyla iyi çalışmış.

Öncelikle arayüz olarak başarılı bir çalışma yapılmış. Facebook, Twitter ve Friendfeed gibi sosyal ağların kullandığı arayüz şablonu Google+’da aynen devam ettiriliyor. Bu konuda kullanıcı alışkanlıklarına önem verilmiş.

Facebook’taki Friends, Twitter’daki Followers, Friendfeed’deki Subscribers yapılarının yerini Google+’da Circles dolduruyor. Türkçe’ye de “Çevrelerim” olarak olarak çevirilebilir.

Çeviriden bahsederken, Google bu konudaki avantajını kullanmış ve site ilk gününden itibaren Türkçe dahil pekçok önemli dile çevrilmiş olarak geliyor.

Arkadaş çevresine gelince önemli ve gözden kaçan bir başka nokta daha var. O da şu ki, Google+’da popüler olmanın yolu başkalarını takip etmekten değil, takip edilmekten geçiyor. Bu da Google+’ı diğer sosyal ağlara göre ön plana çıkardı.

Önemli özelliklerden biri de Google Talk servisinin entegre olarak gelmesi. Facebook Chat’e karşı Google’ın elindeki hazır kartlardan birini oynadı bu noktada.

Önemli olarak belirtilen özelliklerden biri de Video Sohbet özelliği ki, istediğiniz an sohbete başla diyerek 10 kişiye kadar video sohbet yapabiliyorsunuz. Bu noktada Facebook önemli bir darbe aldı ancak Facebook’un gelecek hafta bu konuda lansman yapması bekleniyor. Microsoft’un Skype’yi satın almasıyla beraber beklentiler Facebook – Skype destekli bir servisi gelişeceği yönünde.

Google ise önümüzdeki günleri diğer servisleri ile entegrasyona devam edebilir. Önemli eksiklerden biri de API. Şu anda Google+’daki içerikleri diğer ağlara yaymak mümkün değil. Google, API’nın yolda olduğunu söylüyor. API’den sonra Google+’ın gerçek işlevini daha rahat görebiliriz.

Google, her ne kadar browser içinde kalmak istese de, iPhone uygulaması gibi ortamlara da giriş yapacak. iPhone kullanıcıları da yakın bir zaman sonra Google+ uygulamasını kullanmaya başlayacaklar.

Google, Google+ hamlesi ile belki de Facebook lehine olan dengeleri kendine doğru çekebilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: