Türk Futbol Tarihi

Prosentez firmasının bünyesinde ilk ticari çalışmamız olan Türk Futbol Tarihi interaktif CD’sini 2003 yılında tamamladık. 2003’te TFF’nin yeni yönetimi tarafından değerlendirilmeyen proje, 2010’da Efes Pilsen’in de desteği ile yenilenerek millifutboltarihi.com adresinden yayınlanmaya başlandı.

Yazılımın geliştirildiği sıralarda bile çok önemli bulgulara ulaştık.

Örneğin TFF’nin resmi kayıtlarındaki pek çok tutarsız bilgi yazılım sayesinde tespit edildi. 50 yıl önce oynanan üç gün süren bir turnuvada ilk gün Fenerbahçe, ikinci gün Galatasaray ve son gün tekrar Fenerbahçe’li olarak milli formayı giymiş bir oyuncunun bilgileri düzeltildi.

En çarpıcı örneklerden biri de çok yıllar önce oynamış ve istatistik kayıtlarında iki ayrı futbolcuymuş gibi gözüken bir futbolcunun aslında aynı kişi olduğunu tespit etmemizdi.

Güncel bir örnek olarak da o dönem Hakan Şükür’ün milli takımda attığı gol sayısı konusunda bile bir fikir birliği yoktu. Yazılım tüm bu tartışmalara son noktayı koydu ve kesin sonucu verdi.

Futbolcuların hangi takım formasıyla A Milli, Ümit Milli, A,B,C genç, B ve A2 gibi milli takımlarda kaç kez milli formayı giydiği, bu maçların kaçında ilk 11’de başladığı, kaçında kaptan olarak sahaya çıktığı, futbolcuyu ilk kez oynatan milli takım teknik direktörünün kim olduğu, futbolcunun oynadığı maçlardaki galibiyet ve gol istatistiklerimizi ortaya çıkardık.

Programı gelecekle ilgili istatistiki tahminlerde de kullandık. Daha önce hiç hesaplanamamış istatistikler oraya çıkardık.

Maçın hakeminin İtalyan Collina olduğu ve Collina’nın yönettiği milli maçlara baktığımızda Collina yönetiminde daha önce hiç yenilmediğimizi tespit etmiştik. Yine istatistiklere göre Pazartesi günü yaptığımız karşılaşmarda galip gelemediğimizi görmüş ve maçın 0-0 olarak biteceğini ön görmüştük. Ve maç gerçekten de 0-0 olarak sona ermişti.

Bunların dışında her milli takım bazında milli takımlara en çok oyuncu veren kulüpleri, milli takımlara veren oyuncuların ne kadar süre ile milli takım forması giydiği gibi istatistikleri ortaya çıkardık.

Bu istatistiklere göre Galatasaray’ın Fenerbahçe’ye göre milli takıma daha az oyuncu verirken, bu oyuncuların milli takımda forma giyme sayılarına baktığımızda ise bu sefer Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi geçtiğini tespit ettik. Buradan Galatasaray’ın milli takımlara verdiği oyuncuların daha uzun vadeli olarak milli takımda oynadığı sonucu çıktı.

Projenin başında Prosentez firması bulunurken, teknik koordinasyonda ve programlama işinde ve veri girişi koordinasyonunda tek başıma çalıştım. Turksportal’dan Mustafa Budak yazılımın Türkiye Ligi’yle ilgili olan kısmında görev aldı. Yazılımın görsel tasarımını Gökhan Erkek yaparken içerik girişinde ise İsmail Serter Günay başta olmak üzere ona yakın isim görev aldı.

TFF’nin o dönemki teknolojisi elvermediği için 3000’e yakın milli maçın yaklaşık 10 kg ağırlığında bilgisayar çıktısı, veri girişi ekibi tarafından tek tek yeniden girildi.

Yazılımda Visual Basic ve Flash teknolojileri kullanıldı ve tüm proje baştan sona üç ayda bitirildi.

Yazılım o dönemlerde çok yaygınlaşmamış online yazılım güncelleme teknolojisi gibi günümüz yazılımlarının sıklıkla kullandığı özellikler içeriyordu.

Türk Futbol Tarihi Uygulamasından Ekran Görüntüleri