Bu yazıyı;
işletme sahibiyim web sitesi yaptırmak istiyorum ama ne yaptırmam gerekiyor en ufak bir fikrim bile yok
diyen işletmeler için hazırladık. Bu kapsama girmiyorsanız yazımız site hitap etmiyor olabilir.
Çoğu işletme sahibi internet sitesi sahibi olması gerektiğini farketse de ne istediğini bilemiyor. Firmalar, hazır web sitesi paketi olarak satılan yazılımlara yüzlerce lira veriyorlar. Kimi firmalar da ek bir hizmet olarak bu ürünü verip, yüzlerce liralık masraftan kurtararak ana gelir kaynağı olarak verdikleri hizmeti bedavaya gelmiş gibi gösteriyorlar.
Sonuç olarak bu yazılımların ne olduğunu çözemeyip kenara koyuyorlar.
Oysa ki bu yazılımların yapabildiklerinden çok daha fazlasını sunabilecek sistemler mevcut. Üstelik yazılım için bir ücret ödemiyorsunuz.
Unutmayalım ki web projelerinin %80’i doğru adımlar atılmadığı için tam kapasitesine ulaşamıyor hatta kısa sürede kapanıyor. Doğru bir fikir ve bu fikre uygun bir yazılım seçmek, bu yazılıma uygun da bir geliştirici ile anlaşmak %20’lik kesime dahil olmak için önemli.
Bugünkü yazıda belirttiğimiz WordPress yazılımı da aşağıda belirteceğimiz iş fikirleri üzerine kurgulanabiliyor.
Restoran İşletiyorum, Web Sitesi Yaptırmak İstiyorum ama Nereden Başlayabilirim?
Çoğu restoran sahibi web sitesi yaptırmak için geldiğinde elinde menüsünden başka bir içerik olmadan gelmemektedir. Çok az restoranın ziyaretçilere ilginç gelebilecek bir kuruluş öyküsü bulunmaktadır.
Örneğin yakın bir zaman önce New York’ta işletilen bir pizza restoranı sahibi sadece menüsü ile kapımızı çaldı.
Bir WordPress yazılımı kurarak işe başladık. Facebook, Twitter, Youtube, LinkedIn gibi sosyal ağlarda üyelik açarak firma adını da koruyamaya almış olduk. Aynı zamanda firma da müşterilerine kampanyalarını bu ağlar aracılığı ile ulaştırma imkanına kavuştu.
WordPress üzerinde menülerini kendisinin güncelleyebileceği bir eklenti satın alındı ve kuruldu. İşletme böylece düşük bir maliyetle ve hızlıca ürünlerini/fiyatlarını sürekli olarak güncelleyebileceği, bu menülerinin arama motorları tarafından hızlıca farkedilebileceği bir yapıya kavuşmuş oldu.
Böylece işletmenin sitesi arama motorundan da ziyaretçi gelebilir hale getirildi.
Site, yine WordPress’in bir özelliği sayesinde tüm ziyaretçi raporlarını Google’ın Analytics adındaki web sitesi performansını takip eden yazılımıyla takip edebilir hale geldi. Üstelik tek bir ekrandan.
Site Twitter ile entegre edildi. Site sahibi yine aynı ekrandan Twitter ve Facebook sayfasında kampanyalarını anında paylaşabilir hale getirildi. Ayrıca sitenin Google Haritaları gibi servislerle entegre edilmesi mümkün oluyor.
WordPress ile Yapılabilecekler
Arama Motorundan Ulaşabilir Bir Site
Özellikle yeni bir işletmeyseniz yeni müşterilere ulaşmanız için en önemli araçlardan biri web siteniz olacaktır. İşletmenizin profesyonel olarak çekilmiş çekici fotoğraflarıyla süslü, menünüzü yayınlayabileceğiniz, özel kampanyalarınızı yayınlayabileceğiniz ve sosyal ağlarla entegre bir web siteniz olmalıdır. Tüm bu isteklere ise WordPress hızlıca cevap verebilmektedir.
Müşteri Veritabanı
Müşterilerinizin e-posta, telefon numaraları, eve sipariş sisteminiz varsa adresleri, hatta belki de önceki siparişleri size yol gösterebilecektir. Bu konuda WordPress’in üyelik sistemleri fazlasıyla işinizi görecek, ileride geliştirmek isteyebileceğiniz online sipariş gibi sistemlere de engel olmayacak kadar önü açık bir sisteme sahip olabileceksiniz.
Telefon ve İnternetten Sipariş
Örneğin ileride müşterilerinize üye numarası verip internetten ya da telefondan sipariş alabilirsiniz. “325 numaraya iki tane orta boy pizza” diye sipariş verilebildiğin düşünün. Müşteri için sizi tercih etmesi için bir sebep daha!
Müşteri Görüşleri
Hizmetinizde müşteri memnuniyeti sizin için önemliyse, sitenize üye olan müşterilerinizin site aracılığı ile size yorum bırakmalarını sağlayabilirsiniz. Üstelik bu yorumları üyelik istemeden ya da üyeliği şart koşarak isteyebilirsiniz. Ayrıca bu görüşleri değerlendirmeye alıp istediklerinizi sitenizden yayınlamanız da mümkün.
Adres Tarifi
Sitenize kolaylıklar Google haritaları entegre edebilirsiniz. Google Haritaların marifeti sayesinde müşteri bulunduğu yerden işletmenize nasıl gelebileceği konusunda yol tarifi alabilir.
Bilinçlendirme Çalışmaları
WordPress sayesinde yapabileceğiniz bir çalışma da müşterilerinize verdiğiniz hizmetle alakalı ya da yakın olabilecek konularda bilgilendirme çalışmaları yapabilirsiniz. Ayrıca bu bilgilendirme çalışmaları sosyal ağlarda yayılabilir, ya da arama motorlarından o konuyla ilgili yeni müşterileri yakalamanıza yardımcı olabilir.
Örneğin son zamanlardaki ithal et konusuyla ilgili olarak, neden İthal et geldiğini, işletmenizin bu konudaki görüşünü, et alırken ne gibi kriterlere dikkat ettiğinizi anlatan bir yazıyı WordPress üzerinden kolayca yayınlayabilir, bu yazının arama motorlarında görünürlüğünü sağlayabilir, yazıyı otomatik olarak Twitter hesabınızda ve Facebook sayfanızda yayınlanmasını sağlayabilirdiniz. Hatta WordPress’in otomatik olarak yazınıza ekleyeceği Facebook Beğen butonu, Twitter’da Paylaş butonu ya da e-posta ile gönder butonları gibi butonlarla müşterilerinizin sizin içeriklerinizi paylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Çok Şubeli İşletmeler
İşletmeniz çok şubeli bir yapıdaysa şu ana kadar yazdıklarımızın önemi daha da artıyor demektir. Ya da tek bir şube ile işletmenizi büyüttünüz – belki de WordPress’in katkılarıyla – ve çok şubeli bir yapıya geçiyorsunuz.
Artık şubelerinizle de iletişim içinde olmalısınız. Yapmanız gereken şube yöneticileri için özel bir üye grubu yapıp, bu gruba özel duyurular yazmaya başlamak. Hatta siz gönderdiğinizde otomatik olarak şubelere e-posta belki de SMS ile haber bile gönderilebilir.
Sayfanızda tüm şubelerinizi listelemeniz lazım. Belki de her şube için ayrı kampanyalar yapıyorsunuz.
Tasarım Değişiklikleri
Diyelim ki işletmenizin kurumsal kimliğini değiştirdiniz, ya da zaman içinde hizmetiniz farklılaştı ve tasarım artık size hitap etmiyor. Ve ya basitçe tasarımınızı beğenmiyorsunuz.
Çoğu zaman sitenizdeki içerikler yeni tasarıma geçmenizle beraber yok olur. Sanki geçmişinizi inkar edercesine. Bu çok sık yapılan büyük bir hatadır. Arama motorları uzun zaman yayınlanan sitelere, içeriklere yenilere göre çok daha önem verirler.
Oysa WordPress üzerinde yapılan tasarım değişikliği sonucu eski içerikleriniz de yeni tasarımınıza adapte olmuş şekilde yayınlanır. Böylece sitenizin geçmişi de korunmuş olur. Üstelik eski içerikleriniz de olası bir tasarım değişikliğinde yeni bir sayfaymış gibi algılanabilir ve arama motorları tarafından çok daha yukarılara taşınabilir.
İşte bu durumlarda da WordPress, diğer sistemlere göre üstünlük sağlamaktadır.
Sonuç:
İlk başta tercih ettiğiniz yazılım sizi yarı yolda bırakmadı. İşletmeniz büyüdükçe ihtiyaç duyduğunuz yeni özellikleri düşük maliyetle hızlıca ekleyebildiniz.
İşte tüm bu senaryolar ve geliştirilebilecek başka senaryolarda web sitenizi bir kez yaptırdınız ve küçük dokunuşlar, küçük yatırımlarla en büyük faydayı aldınız. Tebrikler!