Güle Güle USB Merhaba Thunderbolt

Intel, 1994’de USB’yi sunduğunda artık port karmaşası ortadan kalkıyor demişti. O döneme kadar kullandığımız seri port, paralel port, oyun portu, AT , PS/2 gibi bir çok port ortadan kalkmaya başladı.

Hatta zamanla birçok cihaz USB üzerinden çalışmaya başladı: Harici Diskler, Harici Modemler hatta monitörler…

Zamanla USB 1.0 eskidi, önce yerine USB 2.0 geldi. Şimdi de USB 3.0 hayatımıza girmeye başlıyordu ki USB’nin üreticisi Intel bu şubat ayında yeni bir arabirim sundu: Thunderbolt.

Thunderbolt, Intel ile Apple’ın ortaklaşa geliştirdiği bir standart. Yeni nesil MAC’lerdeki Mini DisplayPort’u kullanarak verilerin PCI Express arabirimiyle bilgisayara ulaştırılmasına dayanıyor.

Aslında her ikisi görüntü arabirimi olmasına rağmen veri akışı için de kullanılması planlanmış. Görüntü gibi çok büyük veri trafiği yaratan bir ortam için tasarlandıkları için üzerinden geçebileceği trafiğe kimse yaklaşamıyor.

Şu anda oldukça kısıtlı cihaz tarafından destekleniyor olsa da Microsoft cephesinden Windows 8’de thunderbolt desteğinin olacağı haberleri geldi.

Özellikle Video Processing yapan harici cihazlar ve harici diskler konusunda birkaç adet seçenek piyasaya sunuldu. Apple kullanıcıları da hali hazırda Thunderbolt’u kullanmaya başladılar bile.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: