Türk Lirasının Simgesi Belirleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bir süre önce “Türk Lirası Simge Yarışması” adı altında yarışma açarak TL’nin yeni simgesinin belirlenmesini hedefliyordu.

Merkez Bankası’nın yaptığı son açıklamaya göre yarışma sonuçları bu ay içinde açıklanacak.

Oysa ki TL’nin kullanılmayan bir işareti var. İşaretin ne olduğundan önce nereden geldiğine bakalım.

Lira bildiğiniz üzere sadece Türkiye’de kullanılmıyor. Osmanlı’dan gelen bir gelenek ile Orta Doğu’da halen kullanımda. Akdeniz havzasındaki ülkeler İtalya’da ve Fransa’da (Livre adıyla) geçmişte kullanıldı.

Bunun haricinde halen kullanan bir ülke daha var: İngiltere. İngilizler Lira yerine Pound kelimesini kullanıyorlar ancak ifade edilen para birimi aslında aynı. İngiliz Poundu’nun sembolü şöyle:

£

İngiltere’de Türk Lirası’na da “Turkish Pound” deniyor. Son zamanlarda Google’ın özellikle ödemeyle ilgili servislerinde şöyle bir sembole rastlamışsınızdır.

İşte Türk Lirasının gerçek sembolü bu şekilde. Ancak kullanılmıyor. Aşağıdaki ekranda dünyada kullanılan tüm para birimlerinin işaretlerini ve Lira işaretini görebilirsiniz.

MacOS'un Character Viewer Ekranı ve Lira İşareti

Bu yarışmanın tamamlanmasından sonra simgenin yaygınlaşması süreci de kaçınılmaz bir süreç olacaktır. Çünkü yukarıdaki gördüğünüz ekranlara bu simgenin eklenmesi, bilgisayar işletim sistemlerinin, yazar kasaların, mobil cihazların ve hatta fontların güncellenmesi gibi bir süreç ile karşı karşıya kalacağız. Benim esas dikkat çekmek istediğim nokta burası. Y2K ya da YTL’ye geçiş süreçleri gibi yeni bir süreç bizleri bekliyor olabilir.

Bu konuyla ilgili genelge mi yayınlanacak yoksa mevcut kanunlarda değişiklik mi olacak bilmiyoruz. Yeni simgenin yaygınlaşması için ne gibi bir uygulama yapılacak hep birlikte göreceğiz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı: