En Büyük 100B Siteden Kaçı WordPress Kullanıyor?

213İnfografiği görüntülemek için tıklayınız.

Açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemi pazarında üç büyükler olarak ifade edebileceğimiz oyuncular WordPress, Joomla ve Drupal.

Üç yazılımın da pek çok farklı sitelerde uygulamasının yapıldığını görebiliyoruz. Peki ilk 100.000 sitede durum nedir diye düşünen güvenlik uzmanları araştırma yapmışlar ve şu sonuçlara ulaşmışlar:

CMS’lerin Savaşı

Piyasanın üç önemli içerik yönetim sistemi WordPress, Joomla ve Drupal’i karşılaştırdığımızda, ilk 100B* sitenin %11.2’sinin WordPress’i tercih ettiğini görüyoruz. Joomla %2.6 ile ikinci, Drupal ise %1.9 ile üçüncü sırada yer alıyor.

WordPress kullanıcı bakımından oldukça büyük bir fark atmış durumda.

WordPress Kullanıcıları Hangi Sunucu Ortamını Kullanıyor?

WordPress, PHP ve MySQL ile hazırlamış bir sistem olunca, haliyle de bu ikilinin en iyi çalıştığı Linux ortamında tercih ediliyor. WordPress kurulumlarının %98‘e yakın** bir oranı gibi büyük bir oranı Linux ortamında barındırılıyor.

En çok kullanılan sunucu ise %74.6 ile Apache. Yani WordPress sitelerinin 4/3’ü LAMP platformunu kullanıyor. Apache’yi ise 16.6% ile nginx takip ediyor.

Hangi Hosting Firması?

Yine ilk 100B site içindeki 11,000 WordPress’in 2,000 civarı Softlayer’da barındırılıyor. Softlayer’ı 500 site ile Mediatemple, 400 site ile GoDaddy ve 250 site ile Rackspace takip ediyorlar.

WordPress Kullanan ilk 20 Site Kimler?

Araştırmayı yapanlar ilk 100B siteyi incelerken ilk 20 WordPress sitesinin de listesini çıkarmışlar:

  1. WordPress.com – Ücretsiz WordPress Blogları Açılabilen Site
  2. clicksor.com – Online Reklam Ağı
  3. mashable.com – Sosyal Medya Haberleri
  4. techcrunch.com – Teknoloji Magazin
  5. tribalfusion.com – Online Reklam Ağı
  6. matomymedia.com – Online Reklam Ağı
  7. informer.com  – Bilgisayar Yazılımları Hakkında Rehber
  8. glispa.com – Reklam Ajansı
  9. smashingmagazine.com – Web Geliştirme Magazin
  10. tutsplus.com – Web Geliştirme Magazin
  11. wired.com – Teknoloji Magazin
  12. xda-developers.com – Mobil Uygulamalar Üzerine Magazin
  13. dyn.com – Dinamik DNS Servisi
  14. zendesk.com – Müşteri Hizmetleri Yazılımı (Tanıtım Sitesi)
  15. seriesyonkis.com – TV Dizileri Üzerine Site
  16. webhostingtalk.com – Hosting Hizmetleriyle ilgili Site
  17. perezhilton.com – Ünlülerle ilgili Dedikoduları Yayınlayan Bir  Magazin (Bizim televole, uçankuş türü bir site)
  18. newyork.cbslocal.com – CBS Kanalı New York Portalı
  19. searchengineland.com – Arama Motoru Optimizasyonu ile İlgili
  20. sitepoint.com – Web Geliştirme Magazin

Bana kalırsa listede sitenin trafiğinin WordPress kaynaklı olmadığı siteler bulunmakta. İlk göze çarpanlar online reklam ajansları ki, bunların kurumsal siteleri WordPress olmasına karşın, trafiklerinin meydana gelmesini sağlayan unsurlar aynı alan adı altından çalıştırdıkları reklam sunucuları.

WordPress Güvenli mi?

Araştırmayı yapan firma güvenlik odaklı bir firma olmasından dolayı, dikkat çektikleri bir diğer nokta ise WordPress kurulumlarının güvenliği oldu.

2004’ten beri yapılan incelemelere göre ilk üç yıllık periyod içinde WordPress çekirdeğine en çok güvenlik yamasının 2004-2007 arası yapıldığını görmekteyiz. 2007’den itibaren ise önemli bir azalma olduğunu görebiliyoruz.

Hiç bir yazılımın hele tüm kodları meydanda olan bir yazılımın güvenlik tehlikesinin yüksek olması beklense de son birkaç yıldır WordPress’in çok az miktarda güvenlik yamasına maruz kaldığı görülüyor.

Ancak eklentiler için aynı durum sözkonusu değil. Pekçok hazır WordPress eklentisi popüler olduklarında yoğun bir saldırıya maruz kalıyorlar.

Bu yüzden özellikle ücretsiz eklentiler tercih edilirken eklentilerin güvenli olduğuna emin olunmalı ve mümkün olduğunca az eklenti kullanılmalı.

Sonuç Olarak?

Netice itibariyle WordPress’in genel olarak büyük fark attığını görebiliyoruz. Ancak bu sayının ne kadarının WordPress’i CMS olarak kullandığı konusunda net bir sonuç ortada yok.

CMS için hangisi sorusunun cevabı en azından bu infografikte saklı değil ancak, en yaygın tema, eklenti ve bununla beraber iş olanağının da WordPress’te saklı olduğunu görmek için mümkün.

* 100B, 100.000 sayısının kısaltması olarak kullanılmıştır.
** Apache, Windows platformunda da çalıştığı için Linux ve Windows sunucu üzerindeki WordPress kurulumu sayısına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“En Büyük 100B Siteden Kaçı WordPress Kullanıyor?” için bir yanıt