Fluid ile MacOS’ta Tivibu Kullanmak

TTNET’in IpTV hizmeti Tivibu’nun Windows tabanlı yazılımı “olması gerektiği gibi olan” bir uygulama değilse de en azından hizmetin düzgün kullanılması için yeterliydi.

Sistemin altyapısında kullanılan Microsoft Silverlight teknolojisi MacOS üzerinde de çalışabiliyor olmasına karşın TTNET’in hazırladığı “Web Client” uygulaması oldukça sorunu idi.

Firma hatasını farketmiş olacak ki, Windows versiyonu ile hiçbir alakası olmayan ve kullanışsız eski sürümü yayından kaldırmış ve yerine Windows’taki yazılımı yayına koymuş.

Tivibu Masaüstü Uygulaması

Elbette eskisi gibi Firefox, Safari veya Chrome’da yeni bir tab açıp http://www.tivibu.com.tr/webclient adresinden giriş yapıp izleyebiliyoruz. Ancak Windows’taki gibi ayrı ikonu olan bir yazılımı halen yok. Neyse ki bu durum için bir çözümümüz var. Haydi hemen başlayalım:

MacOS’ta Adım Adım Tivibu.exe benzeri Tivibu.app Yapmak

Adım 1) Fluid Uygulamasını Kurmak

http://fluidapp.com/ adresine girerek Fluid uygulamasını indirip kuruyoruz. Fluid uygulaması basitçe istediğiniz web sayfasını adres barı, browser ikonları gibi ikonların olmadığı bir ekran gibi açabiliyor. Bu uygulama sayesinde istediğiniz web sayfasını bir uygulama haline getirebiliyoruz.

Adım 2) Fluid ile Tivibu Uygulamasını Oluşturmak

Bu adımda Fluid uygulamasını çalıştırıyoruz ve aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Buradaki ayarlar sırasıyla şöyle;

  • URL: Buraya Tivibu’nun adresini yazıyoruz: http://www.tivibu.com.tr/webclient
  • Name: Bu kutu uygulamanın adı olacak. Genellikle Tivibu’dur ama ofiste gizli saklı izleyecekseniz “Photoshop CS” de olabilir.
  • Location: App dosyasının oluşturulacağı yer. Normalde Applications klasörü seçilidir ancak ben direkt Masaüstünü tercih ettim.
  • Icon: Normalde ikon olarak web sitesinin ikonu kullanılıyor ancak 16×16 olduğu için kötü gözükecektir. Deviantart‘ta Özcan Veli Tivibu’nun ikonunu 256×256 piksel olarak yayınlamış ki işimizi tam olarak görüyor. Kendisine teşekkür ediyoruz.

“Create” butonuna tıkladığımız anda uygulama belirttiğimiz yerde oluşturuluyor.

Fluid ile Tivibu App Hazırlamak

Adım 3) Tivibu App’ı Çalıştırıp Kullanmaya Başlıyoruz

Uygulamayı çalıştırdığımız zaman artık Windows ortamındakine benzeyen tivibu.app çalışma başlıyor, şifremizi girdikten sonra kullanmaya başlıyoruz.

Tivibu.app Dock'ta!

Uygulamayı çalıştırdığımız an aşağıdaki pencereden biraz daha büyük bir pencere içinde uygulama çalışmaya başlıyor. Fluid’in özelliği sayesinde resize ettiğimiz pencere hep bizim ayarladığımız şekliyle açılıyor. O yüzden aşağıdaki ekrana kadar küçültmeniz oldukça kolay.

Tivibu Fluid ile Çalışırken

Uygulamayı bu şekilde kullanabilirsiniz. Ancak son olarak birkaç tüyo daha vereyim. O kısımları da siz uğraşıp çözün. Fluid’in daha doğrusu yeni adıyla Tivibu uygulamasının Preferences>>Appearance ekranından “Window Style“‘ı değiştirebilir hatta Chromeless seçeneği ile pencereyi tamamen yok edebilirsiniz.

Yine aynı ayar ekranında Window Levelı Floating değerine getirirseniz Tivibu penceresi her zaman üstte kalacak şekle gelir.

Fluid’in bir de userscripts desteği var. Bu destek sayesinde görünüşü özelleştirmek mümkün. Bunun da scriptini şu adresten indirebilirsiniz: Tivibu Web Client Minimizer

Herşeyi hallettikten sonra aşağıdaki gibi kullanabiliyoruz. Güle güle kullanın.

Tivibu Web Client'ın En Son Hali

Yayımlandı

kategorisi

yazarı: